Pin It

Widgets

Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2013

on Wednesday, 29 May 2013


Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2013

Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2013 | Ramadhan Tinggal Sebulan Lebih sahaja Lagi akan Tiba, Pasti ramai yang lupa akan niatnya. Jadi kepada yang berkenaan, berikut adalah Lafaz niat Bulan Ramadhan 

Sedikit pesanan ikhlas kepada yang hidup merantau jauh dari keluarga, hujung minggu ini pulanglah ke kampung. Tinggalkan seketika kesibukan hidup yang tidak pernah berkesudahan. Bersahur dan berbuka'lah bersama kedua ibu dan bapa anda. Jadikan ramadhan kali ini lebih bermakna kepada mereka yang sentiasa merindui anda.

Mungkin ini ramadhan terakhir buat kita. Mungkin juga ramadhan terakhir buat mereka. Hanya Allah sahaja yang tahu. Jadi gunakanlah kesempatan yang diizinkan Allah ini untuk melaluinya.

Niat Puasa Esok Hari & Niat Sebulan Ramadhan :

Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2013

Doa Berbuka Puasa Ramadhan :

Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2013

Lafaz Doa Selepas Berbuka Puasa :

Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2013

Kelebihan Bulan Ramadhan
  • Bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hamba-Nya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa.
  • Diturunkan satu malam yang istimewa iaitu Lailatul Qadar di mana malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Digandakan pahala amalan pada malam tersebut.
  • Diturunkan petunjuk bagi manusia iaitu Al-Quran pada bulan Ramadhan. Oleh itu, kita digalakkan untuk memperbanyakkan serta menggandakan bacaan Al-Quran berserta maksudnya di bulan Ramadhan nanti.
  • Ditutup pintu neraka dan dibukakan seluasnya pintu syurga.
  • Syaitan tidak dapat menghasut manusia pada bulan Ramadhan. Namun jika masih ada kejahatan yang dilakukan ia berpunca dari nafsu diri sendiri. Mohonlah keampunan Illahi i bulan Ramadhan yang mulia itu.
  • Kegembiraan orang yang berpuasa dengan ikhlas ketika Ramadhan ialah bila tiba waktu berbuka puasa kerana dia dapat menghalang dirinya daripada melakukan kejahatan.
Terdapat banyak lagi kelebihan di bulan Ramadhan nanti. Jika kita lihat maksud puasa di bulan Ramadhan itu sendiri ialah menahan diri daripada makan dan minum dari terbit fajar sehingga terbenam matahari serta perkara-perkara yang membatalkan puasa. Dianjurkan oleh umat Islam untuk tidak melakukan maksiat,tidak mengumpat serta lain-lain perkara yang boleh mengurangkan pahala puasa itu sendiri walaupun kita tidak makan dan minum di siang hari.

Jadi sama-sama kita saling ingat-mengingati,memohon keampunan Ilahi atas dosa-dosa yang dilakukan sebelum ini. Jangan leka sangat dengan persiapan hari raya, raikan juga ramadhan ini sebaiknya.

Ranking: 5

{ 12 ulasan... read them below or add one }

mangkasara said...

apakah lafdz niat ini diucapkan setelah shalat taraweh atau sebelum makan sahur?

apakah boleh melafdkan sekali niat untuk 30 hari puasa ramdhan. maksudnya niatnya cuma sekali ketikan makan sahur pertama kalinya.


8 June 2013 at 17:09 Reply To This Comment
Mohd Helmi said...

Hi mangkasara,

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.

Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.


27 June 2013 at 17:13 Reply To This Comment
S0FiYYaH - TemanSejati said...

Didikan Ramadhan merupakan satu pakej pendidikan di antara satu sama lain kuat-menguatkan. Siangnya puasa, sembahyang ditambah lagi dengan Tarawikh, disusuli dengan membaca Al Quran. Ditambah lagi dengan perkara-perkara sampingan, zikir, tasbih, tahmid, selawat, tafakur, digalakkan bersedekah dan pemurah. Keseluruhan itu asasnya adalah mujahadah melawan nafsu menentukan didikan Ramadhan samada berkesan atau tidak berkesan..
Jemput ziarah http://www.ikhwantoday.net/fokus/1116/


2 July 2013 at 11:55 Reply To This Comment
Lyna Sauza said...

Assalammualaikum...skiranya kita telh bniat pda mlm ptma puasa untk sbulan puasa dan kesokan arinya lagi kita baca lgi niat puasa untuk shari adakah perlu ataupun tdak prlu lgi???


9 July 2013 at 18:16 Reply To This Comment
Lyna Sauza said...

Assalammualaikum...skiranya kita telh bniat pda mlm ptma puasa untk sbulan puasa dan kesokan arinya lagi kita baca lgi niat puasa untuk shari adakah perlu ataupun tdak prlu lgi???


9 July 2013 at 18:16 Reply To This Comment
Muh ali said...

Assalamualaikum ustadz,,,saya nak tanya perkara apa saja yang membatalkan puasa,..,,trims


9 July 2013 at 18:38 Reply To This Comment
Anonymous said...

terima kasih


9 July 2013 at 22:22 Reply To This Comment
Kata Kata Bijak said...

Makasih banyak mas, untuk niat puasanya, maklum ane g hafal :D


10 July 2013 at 05:33 Reply To This Comment
Kata Kata Lucu said...

Terima kasih banyak mas untuk lafaz niat puasanya


11 July 2013 at 05:36 Reply To This Comment
BLOGGER SOLUTIONS said...

terima kasih info yang sangat bermanfaat bagi saya
thanks


25 July 2013 at 00:02 Reply To This Comment

Post a Comment

Terima kasih kerana memberi komen. Sila datang kembali ya !

Kami akan cuba membalas komen anda secepat yang mungkin.

 
© BLOG BUDAK BAEK All Rights Reserved