Pin It

Widgets

Semakan Online Syarat Kelayakan Kemasukan Ke IPTA 2013 / 2014

on Wednesday, 13 March 2013

Semakan Online Syarat Kelayakan Kemasukan Ke IPTA 2013 / 2014

Semakan Online Syarat Kelayakan Kemasukan Ke IPTA 2013 / 2014 |  Bagi lepasan SPM tahun 2012 Dan STPM 2012 ini, kerajaan dah ambil inisiatif untuk memudahkan adik-adik yang berminat untuk menyambung pelajaran ke IPTA (Institut Pengajian Tinggi Awam). 

Pertama sekali, UPU dah buatkan satu laman web untuk memudahkan adik-adik semak kelayakan melalui online sahaja. Tak perlulah juling mata lagi nak baca borang yang setebal novel untuk semak satu persatu kelayakan adik-adik. Apa yang perlu dibuat ialah dengan klik pada pautan dibawah :


Langkah - Langkahnya :

Step 1 

Klik Tulisan Berwarna Merah Diatas

Step 2

Akan Keluar Gambar Seperti Dibawa ini. Seterusnya, Isi No Mykad, Nama Penuh Anda, No.Telefon dan Email. Sudah Selesai Silah Pilih Kelayakan atau Kelulusan anda sama ada SPM atau STPM

Semakan Online Syarat Kelayakan Kemasukan Ke IPTA 2013 / 2014



Step 3

Seterusnya akan keluar gambar seperti dibawa ini dan anda dikehendaki untuk mengisi keputusan MUET, Aliran STPM yang anda ambil, Keputusan STPM mengikut Sabjek yang anda ambil dan SPM. Dah Siap Klik Button Seterusnya

Semakan Online Syarat Kelayakan Kemasukan Ke IPTA 2013 / 2014

Step 4

Seterunya akan keluar seperti gambar dibawah ini.. dan disini anda dikehendaki untuk memilih IPTA. Sudah Pilih IPTA pilihan anda. Klik semak Syarat Kelayakan

Semakan Online Syarat Kelayakan Kemasukan Ke IPTA 2013 / 2014


Step 5 

Semakan Online Syarat Kelayakan Kemasukan Ke IPTA 2013 / 2014


Dan Hasilnya akan keluar Macam Di atas  ini ... Bagi yang bertanda warna hijau itu menunjukkan anda layak dalam kursus tersebut dan warna merah anda tidak layak .. n selamat mencuba.

Ranking: 5

{ 17 ulasan... read them below or add one }

ejulz said...

gud luck kepada yg memohon..


13 March 2013 at 09:47 Reply To This Comment
Isabel Diaz said...

Nice info tapi saya dah lepas dah..


13 March 2013 at 13:13 Reply To This Comment
Zainul Arifin said...

saye minat kejuruteraan


21 March 2013 at 21:01 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Zainul Arifin OWH.... JADI POHON LAH TU......


25 March 2013 at 13:38 Reply To This Comment
jeanne chu said...

saya minat untuk menjadi jururawat di hospital kerajaan...sesiapa yg boleh membantu saya...terima kasih


6 May 2013 at 13:02 Reply To This Comment
NHMN said...

Kalau lepasan asasi , nak pilih SPM ke STPM ? And kalau pilih STPM , asasi tak amek pengajian am , nak letak pointer ape ?


23 May 2013 at 21:51 Reply To This Comment
mujahidah_snzr said...

untuk lepasan diploma nak sambung degree macam mana nak cek syarat kelayakan ye? terima kasih.


29 May 2013 at 16:28 Reply To This Comment
Bi LIu said...

sekiranya saya lepasan STPM, maka saya hanya perlu menggunakan keputusan STPM? Adakan keputusan SPM digunakan?


9 January 2014 at 10:02 Reply To This Comment
Mohd Shahrul Nizam said...

kalau program matrikulasi plak mcam mna ?


3 February 2014 at 00:53 Reply To This Comment
ouh lala said...

klw matrikulasi mcm mana??


23 February 2014 at 18:44 Reply To This Comment
Anonymous said...

y I cant open the website here?


9 March 2014 at 14:18 Reply To This Comment
Anonymous said...

xleh nak buka website http://www.selangkah.uitm.edu.my/semak-syarat-kelayakan/semak-syarat-kelayakan.cfm


21 March 2014 at 05:54 Reply To This Comment
jeanne ley said...

p/s the website can't be open .


21 March 2014 at 10:07 Reply To This Comment
Zain Nuren said...

Kenapa tak boleh buka web site ni?please help me...


21 March 2014 at 22:12 Reply To This Comment
Anonymous said...

npew skunk imascu xley bukak dah>??? ada lman web len ka??


22 March 2014 at 17:26 Reply To This Comment
Anonymous said...

Xboleh bukak lah


23 March 2014 at 01:25 Reply To This Comment
Anonymous said...

Salam sejahtera ... Ada tak laman web yang serupa dengan laman web dalam blog ni? sbb laman web dalam blog ni sangat bagus kerana ia membolehkan kita menyemak syarat kelayakan untuk semua jenis ipta , tidak tertumpu kepada satu ipta sahaja ... mohon bantuan daripada semua pihak ... saya ingin membantu adik saya untuk menyemak syarat kos yg layak untuk ke IPTA yang diminati ...terima kasih...


31 March 2014 at 13:29 Reply To This Comment

Post a Comment

Terima kasih kerana memberi komen. Sila datang kembali ya !

Kami akan cuba membalas komen anda secepat yang mungkin.

 
© BLOG BUDAK BAEK All Rights Reserved