Pin It

Widgets

Pilihanraya Umum di Malaysia ke 13 Bulan Disember 2012

on Saturday, 15 September 2012


Pilihanraya Umum di Malaysia ke 13 Bulan Disember 2012

Pilihanraya Umum di Malaysia ke 13 Bulan Disember 2012 | Pilihan raya Malaysia : Jikalau kita singkap semula perjalanan ahli parlimen sekitar lebih 4 tahun yang lalu, mereka mula mengangkat sumpah sebagai ahli parlimen pada bulan JUN 2008. Cepat betul masa berlalu, tetapi sehingga ke hari ini Parlimen masih lagi belum dibubarkan.
Tidak salah, masih ada lagi masa dan tempohnya. Tetapi kelaziman daripada pimpinan-pimpinan yang sebelum ini jikalau diikutkan sudah pun memulakan semboyan pilihanraya Malaysia 13 (umum) pada waktu-waktu sebegini. Lain pula di zaman Datuk Seri Najib Razak…

Jikalau diikutkan perkiraan pada bulan Jun 2013 ini, bermakna 9 bulan daripada sekarang Datuk Najib mempunyai masa dan peluang untuk menyiapkan kerajaan baru sebelum bulan Jun 2013, Datuk Najib mesti bubar parlimen sebelum daripada tempoh tersebut. Mandat beliau hanyalah sehingga April 2013.
Akhirnya sehingga ke hari ini rakyat Malaysia masih lagi terus berteka-teki dan menimbulkan pelbagai persoalan, bilakah akan diadakan pilihanraya Malaysia(umum) sehingga mengajak rakyat menjadi “ahli nujum negara” terlalu lama.
“Masing-masing ada pendapat, hujah dan firasat tersendiri”

Pilihan raya Malaysia 13 (Umum) Pada Disember 2012?

Ada cakap-cakap orang politik “kuat” dan “begitu yakin” mengatakan Pilihanraya Malaysia 13 (umum) bakal diadakan pada Disember 2012 ini. Benarkah? Mengapa?
Pilihanraya Umum di Malaysia ke 13 Bulan Disember 2012

  1. Antara faktornya ialah, pembentangan Bajet 2013 yang mengandungi pelbagai imbuhan dan insentif yang akan diumumkan oleh Datuk Najib untuk diagihkan dan mula dinikmati oleh rakyat hujung tahun ini (Disember 2013) . Ini bakal memberikan nilai tambah dan keyakinan kepada jentera kerajaan sebelum menghadapi Pilihanraya Malaysia ke 13 (Umum).
  2. Keduanya, pada waktu itu adalah musim cuti sekolah. SPM pun dianjakkan lebih awal, cuti sekolah pun sudah bermula pertengahan November 2012. Sangat sesuai tempoh masanya.
  3. Ketiganya, dalam masa sama musim haji Oktober–November ini, oleh itu sebaiknya dilakukan selepas daripada tempoh tersebut. Dan Disember 2012 adalah tempoh yang paling sesuai untuk mengadakan Pilihanraya Malaysia 13 (umum) kerana pada masa itu kumpulan yang mengerjakan haji telah pun pulang ke tanahair.
  4. Keeempatnya, kalau buat Pilihanraya Malaysia 13 pada tahun hadapan 2013, rakyat lupa, orang Malaysia cepat lupa. Jadi, wajar diumumkan dalam masa terdekat dengan tempoh rakyat menikmati insentif. Itu pandangan kebanyakan orang kita dan pertimbangan orang politik.
  5. Faktor kelimanya berkenaan. Ekonomi dunia tidak menentu. Tahun depan tidak terjamin lagi ekonomi negara kita stabil. Ia pasti akan menjejaskan dari segi sokongan Barisan Nasional (BN).
  6. Lanjutan tarikh yang terlalu lama mungkin akanmenimbulkan isu-isu dan kontroversi baru, yang bakal menjejaskan imej kerajaan.
Pilihanraya Umum ke 13

Oleh itu kemungkinan besar bubar Parlimen pada November 2012 dan Pilihanraya Umum ke 13 akan didakan pada bulan Disember 2012.
Walaubagaimanapun, disebabkan kerajaan yang ada sekarang ini di bawah Barisan Nasional jadi oleh itu, mereka mestilah mencari tarikh terbaik untuk mereka menghadapi Pilihan raya Malaysia ke 13. Jikalau ikutkan perkiraannya, tarikh terbaik untuk Barisan Nasional  sebelum Jun 2012. Mengapa tak jadi? (KLIK LINK). Kini, sudah terlepas. Waktu keemasan itu sudah berlalu. Sudah tidak dapat ‘catch the moment’.
Untuk mengetahui tarikh pilihan raya umum ke 13 tidak sukar jika kita dapat mencari tarikh-tarikh yang mampu memberikan keyakinan kepada Barisan Nasional untuk menang pada Pilihan raya umum 13 kali ini. Dan kami rasa Datuk Seri Najib Razak sudah pun mengetahuinya….
P/S : Dan…rakyat Malaysia pun sudah bersedia menghadapinya?

Ranking: 5
 
© BLOG BUDAK BAEK All Rights Reserved