Pin It

Widgets

Tutorial : Cara nak buat DATE pada luar body

on Saturday, 12 May 2012





Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia


Biasa tutorial ini yang nak kan kelainan pada bahgian date entri dimana ia terletak diluar body main blog. Biasa dan tempat asalnya di atas tajuk entri kali ni disebelah tepi dan boleh kita cantikkan lagi dengan mengenakan background/hiasan pada date itu nanti. Jom kita mulakan Tutorialnya


Langkah 1.
login blog >> design >> editHTML

Langkah 2
Cari kod ini dibahagian Posts
.date-header {
Langkah 3
Dah jumpa kod yang nak dicari 

Langkah 4 
Buang dulu kod yang asal seperti gambar 1 dibawah 


Langkah 5
Copy dan paste code di bawah ini dan gantikan pada tempat code yang dibuang tadi seperti gambar 2.
height:40px; margin:-15px -20px -500px -170px; padding: 65px 300px 105px 65px; background: url(letak LINK GAMBAR) no-repeat;position:absolute !important; position:relative; float:right;text-align: center;font-family: tahoma; color: #000000; font-size: 18px;


  • Warna Biru tu bleh ubah warna nya mengikut kesukaan kamu. Klik HTML color code untuk code warna
  • Warna Hijau bleh dapat tu ada link kat bawah ney dah disediakan .owkey


http://2.bp.blogspot.com/-j6WD_zI2epU/T1Int3MQ4dI/AAAAAAAAAIg/_-fjBYdaCl0/s1600/date1.png




http://4.bp.blogspot.com/-Tli_JVj7NIs/T1IhOVdpN_I/AAAAAAAAAIY/Whbt3NKNIcM/s1600/date2.png




http://4.bp.blogspot.com/-IE945fTcu6A/T1Ip2EbPZ6I/AAAAAAAAAIw/TUZROQepS3o/s1600/date3.png




http://3.bp.blogspot.com/-ZQMI6Ghkuq8/T1IrXp2NgdI/AAAAAAAAAI4/7c2sk3hi1lI/s1600/date4.png




http://1.bp.blogspot.com/-RVE523beNuo/T1It5jn-ESI/AAAAAAAAAJA/pfyyJLFDMfE/s1600/date5.png


Dah siap edit dibahagian editHTML korang edit pula bahagian >> page elements!




Masuk page elements >> Blog posts >> edit >>
Pilih tarikh seperti dalam gambar diatas ok :)
Owkey siap,preview dulu kalau jadi save ok!

Ranking: 5

{ 0 ulasan... read them below or add one }

Post a Comment

Terima kasih kerana memberi komen. Sila datang kembali ya !

Kami akan cuba membalas komen anda secepat yang mungkin.

 
© BLOG BUDAK BAEK All Rights Reserved