Pin It

Widgets

Semakan Temuduga Maktab Perguruan KPLSPM 2013/2014 PISMP

on Thursday, 25 April 2013

Semakan Temuduga Maktab Perguruan KPLSPM 2013/2014 PISMP

Semakan Temuduga Maktab Perguruan KPLSPM 2013/2014 PISMP |  Calon yang terpilih mesti menduduki dan LULUS Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) sebelum layak dipanggil temu duga maktab perguruan sesi Jun 2014. Menerusi makluman rasmi KPM, semakan ujian kelayakan calon guru (UKCG) boleh disemak mulai 9 April 2014 sehingga 18 April 2014. Manakala tarikh menduduki ujian UKCG adalah pada 14 sehingga 16 April 2014. Semakan panggilan temuduga ke maktab perguruan bagi calon yang berjaya UKCG boleh disemak mulai 5 Mei 2014.

Bagi calon yang berjaya dipanggil untuk proses temuduga perlu membawa dokumen penting seperti;
  • Mencetak surat tawaran panggilan temuduga
  • Borang butiran diri (Resume) dan helaian pernyataan hasrat
  • Dokumen yang diminta akan ada pada laman aplikasi semakan nanti, apabila calon disahkan berjaya untuk panggilan temuduga setelah membuat semakan tersebut.
Maklumat Penting dan Proses Pemilhan Temuduga
  • Calon yang dipanggil temu duga dikehendaki menduduki ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK) semasa menghadiri temu duga.
  • Pemilihan calon untuk mengikuti kursus perguruan adalah bergantung kepada kedudukan pencapaian merit skor akademik, prestasi dalam temu duga dan keputusan ujian INSAK. Keputusan oleh Jawatankuasa Pemilihan adalah muktamad.
  • Kementerian Pelajaran Malaysia berhak menawarkan program atau bidang pengajian bukan pilihan dan menempatkan calon yang berjaya di mana-mana Institut Pendidikan Guru (IPG).
  • Calon dinasihatkan menyemak status permohonan mereka dari semasa ke semasa untuk status panggilan temu duga dan juga tawaran ke IPG yang ditetapkan.
  • Tiada surat menyurat dikeluarkan untuk panggilan temu duga. Segala perbelanjaan dan risiko menghadiri temu duga adalah tanggungjawab calon sendiri.
  • Surat tawaran rasmi bagi calon yang berjaya akan diserahkan di IPG yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia setelah calon melapor diri di IPG.
  • Semakan Keputusan Temuduga Maktab Perguruan KPLSPM 2013
Calon boleh menyemak panggilan temuduga pada tarikh yang akan diumumkan secara rasmi menerusi Portal Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).
Semakan Online

Semakan ujian kelayakan calon guru (UKCG) boleh disemak mulai 9 April 2014 sehingga 18 April 2014. Semakan Panggilan Ujian Kelayakan Calon Guru UKCG 2014 KPM
Semakan SMS
  • MOE<jarak>KPLSPM<jarak>NOKP dan hantar ke 15888. 
  • Contoh: MOE KPLSPM 950123122324 dan hantar ke 15888.
KALENDER AKTIVITI

BIL
AKTIVITI
TARIKH
1
Iklan permohonan Calon Guru tajaan KPM lulusan SPM Ambilan Jun 2014 dalam akhbar tempatan.
09 Mac 2014
2
Permohonan secara atas talian (on-line) dibuka.
10 Mac 2014
3
Permohonan ditutup (pindaan atau perubahan maklumat permohonan boleh dibuat sehingga tarikh tutup).
30 Mac 2014 (11:59PM)
4
Semakan nama calon berjaya untuk menduduki Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG).
09 – 18 April 2014
5
Ujian Kelayakan Calon Guru(UKCG). Sila bawa bersama surat panggilan UKCG
14 – 16 April 2014
6
Semakan nama calon berjaya ditemuduga secara dalam talian. Pemohon yang berjaya dikehendaki mencetak Surat Panggilan Temu Duga, Borang Butiran Diri dan Helaian Pernyataan Hasrat melalui laman sesawang KPM.
05 Mei 2014
7
Temu Duga
(Sila bawa bersama Surat Panggilan Temu Duga, Borang Butiran Diri dan Helaian Pernyataan Hasrat yang telah dilengkapkan).
12 – 22 Mei 2014
8
◊ Semakan tawaran calon berjaya.
◊ Calon dikehendaki mencetak surat tawaran sementara melalui laman sesawang KPM
◊ Surat Tawaran Rasmi boleh didapati selepas melapor diri di IPG.
10 – 22 Jun 2014
9
Pendaftaran calon di Institut Pendidikan Guru.
(Calon yang melapor diri boleh mendapatkan Surat Tawaran Berkursus di IPG yang ditetapkan selepas pendaftaran).
23 Jun 2014




























Ranking: 5

{ 65 ulasan... read them below or add one }

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/


25 April 2013 at 11:23 Reply To This Comment
chii_chaii said...

Hari ini ada lagi semakan temuduga maktab perguruan bagi calan spm 2012 yang tak dapat 9A?


25 April 2013 at 11:57 Reply To This Comment
Anonymous said...

x bleh masuk website www.moe.gov.my ....


25 April 2013 at 12:13 Reply To This Comment
Ana Ibrahim said...

dari pagi tadi tak boleh semak panggilan temuduga maktab..kenapa kenapa kenapa...


25 April 2013 at 14:31 Reply To This Comment
Miss Zack Aarif said...

kenapa tak boleh semak ni.... dari tadi lagi try.... hurm... admin tolong jelaskan


25 April 2013 at 14:45 Reply To This Comment
Anonymous said...

tadi saya call ke MOE. Petugas di situ kata....boleh check pada 6 Mei...bukan 25hb April. mohon pencerahan admin


25 April 2013 at 14:51 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous Erm Admin tak tahu ag.... erm ada yang cakap 6 mei.... dan ada jugak cakap 25 april 2013 jam 4.oo petang ini.... apa maklumat nanti admin akan kemas kini dari semasa ke semasa ye... harap bersabar


25 April 2013 at 15:32 Reply To This Comment
Fatin sargawai said...

Kata kul 4 ptang ?


25 April 2013 at 15:35 Reply To This Comment
Anonymous said...

apa masalah ni.......


25 April 2013 at 15:55 Reply To This Comment
Anonymous said...

so mcm mna ni?


25 April 2013 at 16:07 Reply To This Comment
Anonymous said...

masih tak le semak..!! aduh...geramnya...


25 April 2013 at 16:09 Reply To This Comment
Anonymous said...

lembab........


25 April 2013 at 16:10 Reply To This Comment
Anonymous said...

Kenape blum kuar ape pon.cmne nk semak keputusan maktab nie


25 April 2013 at 16:12 Reply To This Comment
Anonymous said...

kalau ditunda maklumlah tarikh barunya.......aduhh la...


25 April 2013 at 16:13 Reply To This Comment
Anonymous said...

kata 22/4.. lepas tu 25/4.. lepas tu pkl 4..lepas tu.............................no comment!!


25 April 2013 at 16:13 Reply To This Comment
Anonymous said...

Geramla aish


25 April 2013 at 16:13 Reply To This Comment
Anonymous said...

Gerambye asw


25 April 2013 at 16:15 Reply To This Comment
Anonymous said...

Msih x dpt msuk laman web moe...


25 April 2013 at 16:17 Reply To This Comment
Anonymous said...

x boleh pun cek,,,, mcm mne ni,, matrk pun tbe2 tunda esok,,,, sy ni tgh cuak,,,


25 April 2013 at 16:21 Reply To This Comment
Anonymous said...

sabar! sabar 2 separuh dari iman


25 April 2013 at 16:23 Reply To This Comment
Anonymous said...

Alhamdulillah...dpt panggilan temuduga PISMP 2013....


25 April 2013 at 16:23 Reply To This Comment
Anonymous said...

http://apps.moe.gov.my/kplspm/sptd_kplspm_uecsma/index.cfm
yg ni utk uce/sma/smu, apa mksud??
Utk lulusan Unified Examination Certificate (UEC) dan Sijil Menengah Agama (SMA) atau Sijil Menengah Ugama (SMU)
or apa??? someone??


25 April 2013 at 16:25 Reply To This Comment
Anonymous said...

semak dkt mana?? tlng hantar link nya...


25 April 2013 at 16:27 Reply To This Comment
Anonymous said...

betol ke?? tp tarikh temudyga same ke?? still 7 mei


25 April 2013 at 16:29 Reply To This Comment
Anonymous said...

Please send us the link...


25 April 2013 at 16:31 Reply To This Comment
Anonymous said...

kenapa ta ley cek pun ek?


25 April 2013 at 16:32 Reply To This Comment
Anonymous said...

Matrix boleh check at this link..http://apps.moe.gov.my/matrikulasi/tawaran/check.cfm


25 April 2013 at 16:33 Reply To This Comment
Anonymous said...

Portal KPM sedang diselenggara.

Maaf di atas segala kesulitan.

Terima Kasih

APLIKASI SEMAKAN TAWARAN KE PROGRAM MATRIKULASI KPM SESI 2013/2014

http://apps.moe.gov.my/matrikulasi/tawaran/

ni yg kluar bila msuk moe pnya website..


25 April 2013 at 16:42 Reply To This Comment
Anonymous said...

knpa msih x ble semak?
6 mei baru boleh semak? tolong la... 7 mei tarikh temuduga.. mcm mna dgn masa untuk prepare diri? nak kerja last minit ke? bodoh! nak suruh sabar? dah berhari2 sabar nie... dulu kta 22 lps tu tunda 25.. penyelenggaraan y lembab btol. menyusahkn.


25 April 2013 at 16:42 Reply To This Comment
Anonymous said...

SAPE2 YANG DAH LEH SEMAK 2...KONGSI2 LA LINK EK..TQ


25 April 2013 at 16:49 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous harap bersabar semua.... admin sedang berusaha mencari link yg lain owkey


25 April 2013 at 16:55 Reply To This Comment
Anonymous said...

yeay dpt tmuduga maktab...pismp...syukran!!!


25 April 2013 at 17:06 Reply To This Comment
Anonymous said...

saya pun tak boleh bukak laman web moe. tp matriks dah boleh semak.


25 April 2013 at 17:19 Reply To This Comment
Anonymous said...

Mana u dpt semak ni ??


25 April 2013 at 17:23 Reply To This Comment
naznin afifa said...

mcm mne nk check maktab nie...share link please...sms ad x??


25 April 2013 at 17:24 Reply To This Comment
Anonymous said...

bg link..


25 April 2013 at 17:44 Reply To This Comment
Anonymous said...

link please..


25 April 2013 at 17:47 Reply To This Comment
Anonymous said...

YG x dapat 9A lam spm,blh diterima masuk k kt pismp...??


25 April 2013 at 17:54 Reply To This Comment
Anonymous said...

bg link tk maktab plezzz


25 April 2013 at 17:55 Reply To This Comment
Anonymous said...

ble tarikh bleh semak ni???


25 April 2013 at 18:00 Reply To This Comment
Anonymous said...

@Anonymous share link pleaseeee...


25 April 2013 at 18:05 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous link semakan belum ada lagi


25 April 2013 at 18:18 Reply To This Comment
Anonymous said...

jika ada linknya sila informkan ya.


25 April 2013 at 18:29 Reply To This Comment
Anonymous said...

tipu jer sape2 yg kata da leh check kt atas tu =.=''


25 April 2013 at 18:50 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous Owkey ... Admin akan update law ada link... di sini dan kat page facebook admin .... harap anda semua bersabar....


25 April 2013 at 18:53 Reply To This Comment
Ah Xian said...

Thx for sharing this information with us xDD but may i know why i cant find the result???
thankyou so much


25 April 2013 at 21:02 Reply To This Comment
Anonymous said...

sabar itu separuh daripada iman!!


25 April 2013 at 23:39 Reply To This Comment
Anonymous said...

Urmm...so kta trpaksa tunggu lah ni..hmm..ok..sabar je lah...mungkin esok dpat buka kot..or lusa or mereka akan email je kat kita...hmmm


25 April 2013 at 23:44 Reply To This Comment
Anonymous said...

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fapps.moe.gov.my%2Fkplspm%2Fsptd_kplspm_uecsma%2Findex.cfm%23&h=XAQGybc3v
cer try bkak..
sye bkak dpt
tp x dpt msuk ipg la
8A un x dpt..cdehh..


26 April 2013 at 00:53 Reply To This Comment
Anonymous said...

@Anonymous itu link lain la..utk uec/sma/smu..yg skrg x leh check lg


26 April 2013 at 07:41 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous semakan Keputusan Panggilan Temu Duga Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (PISMP) ditangguhkan kepada 6hb Mei 2013 (Isnin).


26 April 2013 at 10:33 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous semakan Keputusan Panggilan Temu Duga Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (PISMP) ditangguhkan kepada 6hb Mei 2013 (Isnin).


26 April 2013 at 10:34 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous semakan Keputusan Panggilan Temu Duga Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (PISMP) ditangguhkan kepada 6hb Mei 2013 (Isnin).


26 April 2013 at 10:34 Reply To This Comment
Anonymous said...

tunggu pnye tunggu last2 6 Mei. same dgn semakan temuduga UPU. ape nie! 7.5 ada temuduga dh. klu dpt tmdga mse 7 hribulan tu mmg ksian la. adoiii, kecewa btl.. bt lenguh je tggu :'(


26 April 2013 at 13:23 Reply To This Comment
Anonymous said...

pasti ke 6hb atau tangguhkan lagi.....


26 April 2013 at 22:15 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous Mungkin tak sudah tu... coz temu duga nya pada 7 mei ini kan


26 April 2013 at 23:44 Reply To This Comment
Anonymous said...

kawan nk tnye ni..permohonan ini utk lpsn spm 2012 ke stpm 2012...plz tel me..tq


27 April 2013 at 16:22 Reply To This Comment
Anonymous said...

nak tnya, tarikh temuduga still 7 mei ke?


28 April 2013 at 16:58 Reply To This Comment
Anonymous said...

Temuduga ni bukan untuk diploma...sarjana muda kan?bukan untuk lepasan spm tpi lepasan diploma..yg lepas spm belum kua lagi kot...


6 May 2013 at 06:51 Reply To This Comment
Anonymous said...

maktab ad brape pgiln??


6 May 2013 at 09:52 Reply To This Comment
Anonymous said...

Keluar pukul berapa boleh check ni?wei admin jawab le


6 May 2013 at 10:23 Reply To This Comment
Anonymous said...

Bia betu ni bukan untuk lepas spm...lepas spm terus amik ijazah srjana kebende...bile yg lepas spm punye keluar?


6 May 2013 at 10:28 Reply To This Comment
Erickss Ryck said...

Bagi aku Link nak semak nii--> Semakan Tawaran Calon Berjaya Ke Institut Pendidikan Guru (IPG) KPLSPM 2013 – 17 Jun 2013... Terima kasihh.. :)


16 June 2013 at 23:50 Reply To This Comment
Anonymous said...

Harini sudah 17 jun. Temuduga sudah. Mcm mana nk tahu result??


17 June 2013 at 08:56 Reply To This Comment
Anonymous said...

tiada kemasuksn panggilan kedua maktab???


15 July 2013 at 20:58 Reply To This Comment

Post a Comment

Terima kasih kerana memberi komen. Sila datang kembali ya !

Kami akan cuba membalas komen anda secepat yang mungkin.

 
© BLOG BUDAK BAEK All Rights Reserved