Pin It

Widgets

Khasiat Buah Nangka Madu

on Tuesday, 4 September 2012


Khasiat Buah Nangka Madu | Nangka adalah salah satu jenis buah yang paling banyak ditanam di kawasan tropika. Buah ini cukup terkenal di seluruh dunia. Buah ini cukup terkenal di seluruh dunia. Dikenal dengan sebutan 'jackfruit'. Dikenal dengan sebutan 'jackfruit'. 

Khasiat Buah Nangka Madu


Buah nangka mengandung vitamin A, B, dan C dalam bentuk senyawa thiamin, riboflavin, dan niacin. Buah nangka mengandungi vitamin A, B, dan C dalam bentuk sebatian thiamin, riboflavin, dan niacin. Juga mengandung mineral seperti calcium, potassium, ferrum (zat besi), magnesium, dalam jumlah yang cukup banyak bila dibandingkan dengan berbagai buah lainnya. Juga mengandungi mineral-mineral seperti calcium, potassium, ferrum (zat besi), magnesium, dalam jumlah yang cukup banyak apabila dibandingkan dengan pelbagai buah-buahan lain.

Buah Nangka mempunyai kandungan gizi yang tinggi, 100 gram buah nangka memiliki 106 kalori, 27,6 gram karbohidrat dan 1,2 gram protein. Buah Nangka mempunyai kandungan gizi yang tinggi, 100 gram buah nangka mempunyai 106 kalori, 27,6 gram karbohidrat dan 1,2 gram protein. Sebaiknya jangan berlebihan makan buah yang manis enak ini karena akan menimbulkan banyak gas dalam perut. Sebaiknya jangan berlebihan makan buah yang manis enak ini kerana akan menimbulkan banyak gas dalam perut.

Dengan kandungan nutrisinya yang banyak, buah jenis ini memberikan beragam manfaat untuk kesehatan, antara lain: Dengan kandungan nutrisinya yang banyak, buah jenis ini memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan, antara lain:

1. Memperkuat sistem kekebalan tubuh Memperkuat sistem kekebalan tubuh
Buah nangka sumber vitamin C dan antioksidan yang sangat baik, untuk membantu memperkuat sistem kekebalan tubuh dan meningkatkan fungsi sel darah putih. Buah nangka sumber vitamin C dan antioksidan yang sangat baik, untuk membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh dan meningkatkan fungsi sel darah putih.

2. Kurangi resiko jantung dan stroke Kurangkan risiko jantung dan stroke
Buah yang kaya akan kalium ini baik untuk mengontrol tekanan darah dan bisa mengurangi resiko terkena penyakit jantung dan stroke. Buah yang kaya dengan kalium ini baik untuk mengawal tekanan darah dan boleh mengurangkan risiko terkena penyakit jantung dan stroke. Selain itu, juga baik untuk menjaga keseimbangan elektrolit. Selain itu, juga baik untuk menjaga keseimbangan elektrolit.

3. Proteksi terhadap kanker Perlindungan terhadap kanser
Buah nangka mengandung fitonutrien seperti lignan, isoflavon, dan saponin yang membentuk proteksi tubuh melawan timbulnya sel kanker. Buah nangka mengandungi fitonutrien seperti lignan, isoflavon, dan saponin yang membentuk perlindungan tubuh melawan timbulnya sel kanser.

4. Menjaga kesehatan kulit Menjaga kesihatan kulit
Nangka memiliki kandungan vitamin A dan antioksidan yang tinggi, yang baik untuk menjaga dan memelihara kesehatan kulit. Nangka mempunyai kandungan vitamin A dan antioksidan yang tinggi, yang baik untuk menjaga dan memelihara kesihatan kulit.

5. Penambah energi Penambah tenaga
Buah nangka mengandung gula alami seperti fruktosa dan sukrosa. Buah nangka mengandungi gula semulajadi seperti fruktosa dan sukrosa. Daging buahnya yang empuk, manis, legit dan renyah membuat tubuh segar kembali. Daging buahnya yang empuk, manis, legit dan rangup membuat tubuh segar kembali.

6. Mengoptimalkan fungsi tubuh Mengoptimumkan fungsi tubuh
Buah nangka mengandung mineral seperti mangan, zat besi, vitamin B6, niasin, asam folat yang berfungsi untuk mengoptimalkan fungsi tubuh. Buah nangka mengandungi mineral-mineral seperti mangan, zat besi, vitamin B6, niasin, asid folat yang berfungsi untuk mengoptimumkan fungsi tubuh.

Tidak hanya buahnya yang enak dimakan, ternyata biji buah nangka juga memiliki cukup gizi dan sumber protein yang baik untuk memelihara kesehatan tubuh. Tidak hanya buahnya yang enak dimakan, ternyata biji buah nangka juga mempunyai cukup gizi dan sumber protein yang baik untuk memelihara kesihatan tubuh. 

Khasiat Buah Nangka Madu

Dari segi perubatan juga banyak khasiat dan kelebihan ditemui dalam buah nangka

* Orang China menganggap isi dan biji buah nangka berkhasiat dalam mengatasi masalah mabuk.

* Daunnya dibakar bersama jagung dan abunya dicampur dengan minyak kelapa dijadikan ubat ulser dan bisul.

* Getah nangka dicampurkan dengan cuka sebagai ubat merawat dan menurunkan bisa patukan ular atau binatang berbisa.

* Akarnya direbus minum airnya dapat merawat cirit birit, demam panas dan asma.

* Boleh merawat luka dengan pantas dengan melayurkan daun dan ditampal di kawasan luka

Ranking: 5

{ 0 ulasan... read them below or add one }

Post a Comment

Terima kasih kerana memberi komen. Sila datang kembali ya !

Kami akan cuba membalas komen anda secepat yang mungkin.

 
© BLOG BUDAK BAEK All Rights Reserved