Pin It

Widgets

Semakan Tawaran Kemasukan Ke Tingkatan Enam Bawah Sesi 2013/2014

on Friday, 12 April 2013

Semakan Tawaran Kemasukan Ke Tingkatan Enam Bawah Sesi 2013/2014

Semakan Tawaran Kemasukan Ke Tingkatan Enam Bawah Sesi 2013/2014 | Semakan Tawaran Kemasukan Murid ke Tingkatan Enam sesi 2013/2014 akan dibuka bermula 24 April 2013 (Rabu) dan Sila layari http://www.moe.gov.my untuk maklumat lanjut .

Semakan Online Boleh Dibuat Dihalaman Ini

http://apps.moe.gov.my/sst6/semakanrayuan2013/

Semakan Secara SMS 

Taip T6<jarak>KP<jarak>NOKP hantar ke 15888
Contoh : T6 KP 951223125641

@


Taip T6<jarak>AG<jarak>AGILIRAN hantar ke 15888

Contoh : T6 AG JD017A146

Pendaftaran Kemasukan ke Tingkatan 6 Bawah Sesi 2013/2014 adalah pada 8 Mei 2014. Pelajar yang berjaya mendapatkan tawaran kemasukan ke tingkatan enam sesi 2013/2014 perlu membawa maklumat ini  semasa ingin mendaftar ke sekolah yang telah  anda ditempatkan. 

Maklumat Yang Perlu Di Bawah Adalah : 
  1. Surat Tawaran
  2. Keputusan SPM 2012
  3. Kad Pengenalan
  4. Sijil Kelahiran 
  5. Sijil Tamat Sekolah
  6. Jurusan Dan Pakej Mata Pelajaran yang Diambil
Pelajar yang mendapat tawaran UPU @ Sedang menunggu tawaran daripada UPU Perlu Melaporkan diri dulu ke sekolah yang telah ditetapkan.

Mereka yang ingin menukar jurusan yang ditawarkan perlu membuat permohonan. Permohonan pertukaran jurusan hendaklah dikemukakan melalui Pengetua Sekolah kepada Jabatan Pelajaran Negeri berkenaan.

Bagi mereka yang sedang menghadiri kursus Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dan mendapat tawaran Tingkatan 6 perlu memaklumkan kepada sekolah yang telah ditempatkan untuk pendaftaran lewat selepas tamat kursus PLKN. Mereka yang terpilih ke PLKN Fasa 2 dan Fasa 3 dinasihatkan membuat permohonan penangguhan daripada Jabatan Latihan Khidmat Negara.

Mereka yang telah ditawarkan pengajian ke Kolej Matrikulasi secara amnya tidak akan ditawarkan untuk memasuki Tingkatan 6. Jika pelajar berkenaan menolak tawaran ke Kolej Matrikulasi dan ingin masuk ke Tingkatan 6, mereka perlulah membuat permohonan. Mereka yang ditawarkan ke Tingkatan 6 masih ada peluang untuk mendapat tawaran Matrikulasi dan IPTA.


Bagi calon sekolah yang layak tetapi tidak ditawarkan ke tingkatan 6 sesi 2013/2014 boleh membuat rayuan ke jabatan pelajaran negeri berkenaan menggunakan borang T6BRU mulai 24 april 2013 dan borang permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke jabatan pelajaran negeri selewat-lewatnya pada 14 jun 2013

Sebarang pertanyaan juga boleh dikemukakan kepada Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, Kementerian Pelajaran Malaysia di talian 03-8884 9370.Dikemas kini Pada 12 Mei 2012

Ranking: 5

{ 47 ulasan... read them below or add one }

Lewis DANIEL KLARENCE said...

Assalamualaikum.Saya ingin bertanya sesuatu kepada anda. Kalau kita membuat rayuan jika tidak terpilih untuk memasuki ke Tingkatan Enam dan permohonan rayuan ditutup pada 16 Jun 2013, bilakah proses kemasukan ke Tingkatan Enam sedangkan kita sudah mengetahui bahawa proses kemasukan ke Tingkatan Enam secara rasmi adalah pada 8 Mei 2013. Bolehkah anda terangkan dan jelaskan dengan lebih lanjut. Saya berasa gembira kerana saya adalah salah seorang pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke Tingkatan Enam. Saya berharap dan berdoa agar saya mempunyai peluang itu. Terima kasih banyak-banyak.


16 April 2013 04:08 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Lewis DANIEL KLARENCE law keluar dah keputusan rayuan...... terus jer g mendaftar...... at sekolah yng awak kena tu....


22 April 2013 11:50 Reply To This Comment
fana said...

mcane nk tgok semakan nie..tkn2 tak dpat pon


24 April 2013 00:22 Reply To This Comment
Anonymous said...

Tu laaaaa. Lambatnya.....KPM buat kerja. Tidur kerrr???


24 April 2013 00:53 Reply To This Comment
Anonymous said...

Nak tanyaaaaaaa. Kalau dapat Tingkatan 6, peluang untuk dapat Matrikulasi atau IPTA mcm mana eh? Tipis ke? Please jawabbbbbb. Really need to know. Thanks


24 April 2013 02:28 Reply To This Comment
Noor Ikmal said...

@Anonymous Admin tak seberapa tahu jugak.... tapi kalau pelajar yang dapat tawaran matrikulasi tidak akan ditawarkan tempat ditingkatan 6 bawah ..... kalau pasal IPTA tu PEluang nya Banyak.....


24 April 2013 04:07 Reply To This Comment
Suhaila Hanum said...

na tnye,..jurusan ni boleh tukar x?


24 April 2013 14:34 Reply To This Comment
sara -i said...

tapi, kalau dapat form 6, matriks dapat tak?


24 April 2013 16:17 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@sara -i Kalau anda dapat tawaran kemasukan ke tingkatan 6.... anda tidak akan tawaran kemasukan ke matrikulasi


24 April 2013 18:14 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Suhaila Hanum kalau nak tukar jurusan tu .... admin rasa boleh... cuba bawa bincang ti masa anda mendaftar di sekolah yg anda dapat tu...


24 April 2013 18:17 Reply To This Comment
Anonymous said...

Klo suda buat rayuan bila dpt kptusan tu?


24 April 2013 20:28 Reply To This Comment
hadiiqatu said...

boleh tanya?tahu tak camna nak check kemasukan ke stam?


25 April 2013 13:35 Reply To This Comment
mawar merah said...

Nak tanya... kalau kita nak tukar sekolah yg mula2 dpt tu mcm mane??? Mohon bantuan.


25 April 2013 13:44 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous tu admin tak tahu lagi ... tpi kalau dah ada tarikh yang betul admin akan update perkembangan dari semasa ke semasa.. k... harab bersabar


25 April 2013 14:24 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@mawar merah erm.... admin tak seberapa tahu jugak bab ini.... tapi kalau nak tukar sekolah tingkatan enam tu.... ada kena pergi dulu sekolah asal yg anda dapat... tu minta surat kebenaran ...

Erm apa2 pun cuba tanya di jabatan pelajaran negeri berdekatan.... untuk info yang tepat dan sahih owkey...


25 April 2013 14:28 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@hadiiqatu http://semakanstam.jais.gov.my/


25 April 2013 14:45 Reply To This Comment
stylo_gurlz said...

Bile twaran semakan kemasukan ipta nak bukaq..jenuh menunggu..


25 April 2013 14:45 Reply To This Comment
stylo_gurlz said...

Bile twaran semakan kemasukan ipta nak bukaq..jenuh menunggu..


25 April 2013 14:46 Reply To This Comment
stylo_gurlz said...

Bile twaran semakan kemasukan ipta nak bukaq..jenuh menunggu..


25 April 2013 14:46 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@stylo_gurlz semakan SPM/Setaraf bagi kemasukan IPTA 2013/2014 boleh Buat pada minggu ke -3 pada bulan MEI (SPM) Mungin 21 Mei 2013

http://ciffahmimalomuchacha.blogspot.com/2013/04/semakan-keputusan-permohonan-kemasukan_24.html


25 April 2013 14:50 Reply To This Comment
Chee said...

boleh tanya , pelajar yg tunggu kputusan UPU tu , nak daftar jg ehh ke Tingkatan 6 ? atau tak ? tak berapa faham lh .


25 April 2013 20:13 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Chee Sebaik-baiknya g mendaftarlah dulu


26 April 2013 05:53 Reply To This Comment
Anonymous said...

kalo kita lewat mndaftar ke tingkatan 6 dlm tempoh beberapa hri je mcm 2 blh dan kalo lngsung x prgi mndftar dlu ke tingkatan 6?harap segera dimaklumkn..trima kasih..


26 April 2013 08:56 Reply To This Comment
Anonymous said...

if saya bersetuju and print out surat tawaran tingkatan 6, adakah tawaran UPU saya disekat?


28 April 2013 16:32 Reply To This Comment
Anonymous said...

Mcm mna klau tidak perlu masuk f.6 ? Sementara tu kita tggu upu? K perlu jgak msuk f.6??


28 April 2013 18:24 Reply To This Comment
Anonymous said...

betulkah klau kita dah isi upu kita wajib masuk f.6..kalau tidak masuk,nama kat upu tu akan tercicir..betulkah ?


30 April 2013 15:17 Reply To This Comment
Anonymous said...

Budak plkn macam mana ek..


3 May 2013 21:58 Reply To This Comment
Anonymous said...

Mohon tanya, saya dah daftar untuk tingkatan 6 dan permohonan berjaya. Ini boleh menyebabkan upu di tolak ke ??


7 May 2013 18:40 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous Sory admin late reply.... erm permohonan upu tak akan di tolak.... walaupun awak dah daftar tingkatan 6......

tapi keputusan yang bijak lah..... masuk tingkatan 6 dulu....
sementara tunggu keputusan UPU...... (y)... apa2 pun admin ucapkan semoga berjaya....


7 May 2013 19:35 Reply To This Comment
Anonymous said...

Bila kptusan rayuan?..


8 May 2013 20:14 Reply To This Comment
nurul said...

azmi..sye pon mcm die..sye x fhm..sye xdpt frm6 tpi sye da mohon dan surat pmohonan tu sye da anta kt skolah lme sye..then mcm mne sye nk tahu sye layak ke x??? tlg jlas kn :'(


9 May 2013 16:48 Reply To This Comment
lily said...

saya telah buat rayuanlah untuk ke tingkatan enam form pun dah hantar tak kan saya isi form itu tidak lengkap
lepas tu cakap akan hantar ke rumah selepas 2 minggu tapi pun tak ada
kalau tak salah rasa nya saya tersalah tulis alamat remah saya


20 May 2013 13:05 Reply To This Comment
lily said...

saya telah buat rayuanlah untuk ke tingkatan enam form pun dah hantar tak kan saya isi form itu tidak lengkap
lepas tu cakap akan hantar ke rumah selepas 2 minggu tapi pun tak ada
kalau tak salah rasa nya saya tersalah tulis alamat remah saya


20 May 2013 13:06 Reply To This Comment
Muhammad Hadi said...

bila tarikh last daftar form 6 erk ??


21 May 2013 22:50 Reply To This Comment
Anonymous said...

Bila tarikh tutup untuk permohonan pertukaran sekolah tgkt 6?


10 June 2013 18:00 Reply To This Comment
Anonymous said...

Selewat2x nyar 14 jun nhe..


11 June 2013 15:45 Reply To This Comment
Anonymous said...

kalau kta tak mndftar 8mei kira terbatal kan..macam mana nk memohon balik..huhu


16 June 2013 17:13 Reply To This Comment
Anonymous said...

hai... nak tanya, boleh ke lepasan spm 2009 mohon tingkatan 6 2014?


23 July 2013 16:33 Reply To This Comment
rasya dealova said...

kenape xbolh bukak link tuh n cmne nk print utk penangguhan plkn


17 August 2013 08:14 Reply To This Comment
nur hidayati said...

Sy dpt tawran t6 tp sy skrg kat plkn n then bulan 11 ni tmt lthan. B0leh dftr lg ke? Klau boleh nk dftr on9 kat mane ye? Tlg bgtw boleh?


1 September 2013 14:42 Reply To This Comment
nur hidayati said...

Sy dpt tawran t6 tp sy skrg kat plkn n then bulan 11 ni tmt lthan. B0leh dftr lg ke? Klau boleh nk dftr on9 kat mane ye? Tlg bgtw boleh?


1 September 2013 14:46 Reply To This Comment
nur hidayati said...

Sy dpt tawran t6 tp sy skrg kat plkn n then bulan 11 ni tmt lthan. B0leh dftr lg ke? Klau boleh nk dftr on9 kat mane ye? Tlg bgtw boleh?


1 September 2013 14:46 Reply To This Comment
Anonymous said...

Sy nk tnya lau lwat dftr tuk f.6 mcm mne r..?ad kh d kira btal...??mhon blas bole?


26 March 2014 20:52 Reply To This Comment
Khairul Azmi said...

@Anonymous tak jugak..... mcm admin tu ary lambat jugak daftar masuk ke tingkatan enam... coz admin di plkn....... erm awak dah check ker kat mna awak dapat ekolah tingatan 6????


30 March 2014 16:04 Reply To This Comment

Post a Comment

Terima kasih kerana memberi komen. Sila datang kembali ya !

Kami akan cuba membalas komen anda secepat yang mungkin.

 
© BLOG BUDAK BAEK All Rights Reserved