Pin It

Widgets

Tutorial : Widget Get Connect Versi Sembang Cyber

on Sunday, 27 May 2012


Hari ni Azmie nak kongsikan dengan anda semua. Bagaimana nak membuat widget "Get Connect"tutorial ini dari blog Sembang Cyber. Contohnya adalah seperti dibawah ini. 

Tutorial : Widget Get Connect Versi Sembang Cyber

Sebenarnya widget berkenaan dicipta adalah untuk mengurangkan masa loading blog. Di mana widget asal bagi Google Friend Connect dan juga Google Plus telah mempengaruhi masa loading blog. Langkah-langkah nya seperti di bawah: 

Download & Upload Imej

Okay perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah memuat turun imej-imej dibawah ke dalam komputer anda. Kemudian sila upload kesemua gambar yang telah di muat turun tadi ke dalam Picasa Web Album ataupun Picture Hosting yang anda mahukan.

Tujuan anda disuruh berbuat demikian adalah untuk mengelakkan widget ini hilang fungsi. Kerana tiada jaminan imej-imej dibawah akan terpapar di blog anda jika anda menggunakan link imej yang ada di dalam tutor ini. Tetapi anda boleh cuba dulu memasang widget ini ke dalam blog anda dan jika imej-imej dibawah terpapar. Anda tidak perlu lakukan seperti yang disuruh tadi. Tapi anda nak buat pun boleh juga. Ianya sebagai sokongan jika saya terdelete imej-imej berkenaan dari Picasa Web Album saya.
Langkah-langkah Pemasangan

Selepas anda selesai dengan langkah utama tadi. Silalah Log In ke dashboard blog anda, kemudian pilih "Layout" diikuti "Add a Gadget" dan seterusnya pilih "HTML/JavaScript".

Copy and Paste code dibawah ke dalam ruangan HTML/JavaScript tadi.
HTML/JavaScript

<div style='text-align:center;padding-top:5px;'>

<a href='http://feeds.feedburner.com/ID-Feedburner' target='_blank'><img src='https://lh6.googleusercontent.com/-XjvX7zOb42Y/TwbswGJzP4I/AAAAAAAAAJs/v_MLTF3OniQ/s80/Subscribe.png' width='80'/></a> <a href='http://feedburner.google.com/fb/a/mailverify?uri=ID-Feedburner&amp;loc=en_US' target='_blank'><img src='https://lh5.googleusercontent.com/-Pdue3hs3PQ4/TwbsvtzEw6I/AAAAAAAAAJc/iwvxwhX9RVI/s36/Mail.png' width='36'/></a>

<a href='URL-FANPAGE-FACEBOOK' target='_blank'><img src='https://lh6.googleusercontent.com/--d6LMVXmtDA/Twbsun31BDI/AAAAAAAAAJI/lGGjUkvhARo/s80/Facebook%252520%2525282%252529.png' width='80'/></a>

<a href='http://twitter.com/ID-Twitter' target='_blank'><img src='https://lh3.googleusercontent.com/-I7E5NFsBFRc/TwbswR3fV9I/AAAAAAAAAJ4/lyjopvq6ogA/s80/Twitter%252520%2525281%252529.png' width='80'/></a>

</div>

<center style='padding-top:5px;padding-bottom:5px;'><a href='http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=ID-BLOG' rel='nofollow' target='_blank' title='follow'><img src='https://lh4.googleusercontent.com/-G8HHrbpoL44/TxxFffAedOI/AAAAAAAAAQA/1ZbT00sY2Qo/s118/GFC3.png' style='margin-right:2px;border:2px solid #000;'/><a href='https://plus.google.com/ID-Google-Plus' rel='nofollow' target='_blank' title='Google +'><img src='https://lh4.googleusercontent.com/-JIPkWvCG2As/TxxIHc2KGvI/AAAAAAAAAQQ/WbNgQg74Xjs/s159/gfc1.png' style='border:2px solid #000;'/></a></a></center>


Langkah untuk Customize Widget Get Connect

Sekarang kita teruskan dengan arahan untuk customize widget berkenaan. Okay yang berwarna merah tu anda perlu gantikan dengan ID anda sendiri. Untuk yang gambar sampul surat tu. Anda perlu aktifkan fungsi email di feedburner. Kerana jika anda tidak aktifkan. Ianya tidak akan berfungsi. Manakala yang berwarna biru itu pula adalah link/url bagi imej button yang anda download dan upload ke dalam hosting gambar anda sendiri. Anda boleh tukar dengan link anda sendiri.

Selamat Mencuba, law jadi britahu yer...
  Ranking: 5

  { 0 ulasan... read them below or add one }

  Post a Comment

  Terima kasih kerana memberi komen. Sila datang kembali ya !

  Kami akan cuba membalas komen anda secepat yang mungkin.

   
  © BLOG BUDAK BAEK All Rights Reserved